Návšteva Európskej vesmírnej agentúry: Nahliadnutie do priekopníckej cesty spoločnosti Trifid Automation - Dodávka simulátora hviezdnej oblohy


sobota 10. 8. 2024 |Archiv

Návšteva Európskej vesmírnej agentúry: Nahliadnutie do priekopníckej cesty spoločnosti Trifid Automation - Dodávka simulátora hviezdnej oblohy -
Návšteva Európskej vesmírnej agentúry: Nahliadnutie do priekopníckej cesty spoločnosti Trifid Automation - Dodávka simulátora hviezdnej oblohy

Aj keď nás tak mnohí poznajú, Trifid Automation nie je len expert v machine vision a v špičkových kamerových riešeniach. Nebojíme sa nových výziev! Experti z našej spoločnosti - Janka Kačmáriková a Ján Kačmárik, tím dcéry a otca - boli nadšení z možnosti prehliadky modulu Columbus na Medzinárodnej vesmírnej stanici v sídle Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Táto skutočne výnimočná udalosť predstavovala úspešné vyvrcholenie partnerstva spoločnosti Trifid Automation s ESA, ktoré sa nieslo v znamení inovácií. Návšteva bola nielen výnimočným zážitkom, ale aj svedectvom úspechov našich spoločných snáh v pokroku vesmírnej technológie.

V rámci programu PECS5 získala spoločnosť Trifid Automation zakázku na  Sky Simulator for Fine Guidance Sensor.  Simulátor má umožniť vyvíjať a testovať algoritmy používané pre snímače typu FGS na presné polohovanie astronomických satelitov Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Tento projekt má podporiť misie ESA pri zlepšovaní astronomického výskumu.

Ciele:

  • Vyvinúť simulátor hviezdnej oblohy používajúci databázu astrometrickej družice Gaia, ktorá obsahuje približne 1 miliardu hviezd od 3 do 20 magnitúdy.
  • Zabezpečiť vysokú vernosť a presnosť v zobrazení hviezd.
  • Vytvoriť interaktívne a užívateľsky prívetivé rozhranie pre výskumníkov a pedagógov.

Sky Simulator: Zvyšovanie presnosti vo vesmíre

Spolupráca spoločnosti Trifid Automation s ESA sa sústredila na vývoj pokročilého Sky Simulatora pre presné navádzacie senzory. Tento špičkový nástroj je navrhnutý na zvýšenie presnosti vesmírnych ďalekohľadov a ďalších astronomických prístrojov presným replikovaním obrazov hviezd. Týmto spôsobom Sky Simulator zlepšuje zarovnanie a operačnú efektivitu týchto zariadení, čím ich robí spoľahlivejšími pre astronomické pozorovania.

Kľúčové vlastnosti Sky Simulatora:

  • Presná replikácia obrazu hviezd: Sky Simulator dokáže napodobniť vzhľad hviezd s výnimočnou presnosťou, čo pomáha pri kalibrácii a testovaní vesmírnych ďalekohľadov.
  • Zlepšené zarovnanie a efektivita: Poskytovaním presných hviezdnych polí Sky Simulator zlepšuje zarovnanie ďalekohľadov, čím zaisťuje spoľahlivejší zber údajov.
  • Inovatívny dizajn: Sky Simulator prináša nové možnosti pre manipuláciu s kozmickým žiarením a ďalšími špecifickými výzvami vesmíru, ponúkajúc robustný nástroj pre výskumníkov a inžinierov.

Jankine úprimné postrehy

Janka Kačmáriková vyjadrila svoje nadšenie z návštevy a uviedla: "Návšteva ESA v Holandsku je asi jedným zo snov každého nadšenca astronómie. Aj ja patrím k nadšencom astronómie, takže som bola na veľa miestach s vesmírnou tematikou, ale tu to bolo iné. Naozajstná vedecko-vesmírna atmosféra."

Diskutovala aj o výzvach, ktorým čelila počas vývoja Sky Simulatora: "Práca na vývoji Sky Simulatora bola výzvou pre celú firmu. Bolo to niečo úplne iné ako robíme obvykle. Inokedy hľadáme v obraze chyby a odstraňujeme ich, teraz sme mali za úlohu dobrý obraz hviezdneho poľa pokaziť rôznymi šumami a letiacimi časticami kozmického žiarenia."

Janka poukázala aj na menej zaujímavý aspekt administratívy pri spolupráci s ESA: "Naša aktívna spolupráca s ESA na tomto projekte bola mierne dlhšia ako sme očakávali. Dodatočný čas zabrala dokumentácia, ale postupne sme sa všetko naučili a ďalšie projekty sú pre nás výrazne jednoduchšie."

Vizuálna cesta 

  1. Vnútri modulu Columbus: Počas našej návštevy sme sa vybrali do vnútra modulu Columbus, kde sa uskutočňujú špičkové výskumy a experimenty. Táto fotografia zachytáva moment hrdosti a úspechu, keď sme stáli v konštrukcii, ktorá reprezentuje ľudské ambície vo vesmíre.

  2. Srdce astronautických úspechov: Nadšenie Janka Kačmáríka bolo zrejmé, keď pózoval vedľa kapsuly pre návrat, ktorá je vystavená v ESA. Táto kapsula, ktorá prekonala cestu späť na Zem, slúži ako symbol náročných podmienok, ktoré musia počas vesmírnych misií čeliť všetky použité zariadenia.

  3. Modul Columbus zvonka: Naša exkurzia sa rozšírila aj na exteriér modulu Columbus, kde sme získali širší pohľad na jeho veľkosť a zložitosť konštrukcie. Táto časť stanice, ktorá je kľúčová pre množstvo experimentov, stála ako svedectvo medzinárodnej spolupráce vo vesmírnom výskume.

  4. Zachytenie miestnej podstaty: Cesta nám tiež umožnila nasávať miestnu atmosféru Holandska s jeho živými oblohami a pokojnými krajinami. Tu nádherný západ slnka nad malebným mestom blízko sídla ESA poskytol moment na zamyslenie nad tým, ako krása na zemi inšpiruje našu túžbu preskúmať vesmír.

  5. Momenty voľna: Uprostred technologických zázrakov bolo nevyhnutné nájsť čas na spojenie s prírodou. Janka a Janko si užili aj pokojný zaslúžený moment pri Severnom mori, pripomienku prírodných divov, ktoré sa snažíme chrániť, keď siahame po hviezdach.

Úspech projektu Sky Simulator nielenže ukazuje odbornosť spoločnosti Trifid Automation v oblasti inovatívnych vesmírnych technológií, ale tiež pripravuje pôdu pre budúce pokroky. S nadšením očakávame príspevky nášho Sky Simulatora k budúcim astronomickým úsiliam.

Ak sa podieľate na vývoji vesmírnych ďalekohľadov alebo akejkoľvek technológie závislej na hviezdnych obrazoch, pozývame vás, aby ste sa na nás obrátili. Kolaborácia má zmysel a spoločne môžeme posúvať hranice v prieskume vesmíru!

Ak Vás zaujíma ako sa naše riešenie vyvíjalo, viac informácii nájdete tu v sekcii Space.

Quality Managment System standard
ISO 9001:2015

KONTAKTUJTE NÁŠ PREDAJNÝ TÍM